wie betaald eerste date

Wie betaalt op de eerste date?

Vijftig jaar geleden bestond er geen twijfel over het afrekenen aan het eind van een eerste afspraak. De man trok zonder aarzeling zijn portefeuille en de vrouw had daar totaal geen ongemakkelijk gevoel bij. Is dat in 2016 nog zo? We struinden de lokale artikelen en blogs rond dit thema af, en probeerden er een gangbaar Belgisch patroon uit te halen.

Eerst 3 algemene feiten

In België verdienen vrouwen momenteel haast evenveel als mannen. De kloof tussen het uurloon van de beide seksen is het laagste in Europa, en bedraagt slechts 10,2 procent. Voor elke 1000 euro die een man in 2016 verdient, ontvangt een vrouw ongeveer 900 euro. Uit strikt financieel oogmerk bestaat er tijdens een date dus geen reden meer om de rekening niet te delen.

Uit cosmetisch onderzoek blijkt dat een eerste date gemiddeld 35 euro kost. Indien ervoor gekozen wordt om elkaar tijdens een gezellig etentje beter te leren kennen zal de nota zeker wat hoger uitvallen. Wanneer een café de ontmoetingsplek is mag er op wat minder worden gerekend.

Daters bespreken vooraf nagenoeg nooit hoe de rekening zal worden betaald. Niet tijdens het maken van een afspraak en niet bij het uitkiezen van een geschikte plek. Zowel mannen als vrouwen ervaren het als een domper om reeds in het verkenning-stadium over geld te praten. Het wordt pas een issue wanneer er aan het eind van de date moet worden afgerekend.

Hoe denken vrouwen in 2016 over het afrekenen

Hoewel vrouwen hun gegrilde zalmfilet of glaasjes wijn tegenwoordig best zelf kunnen betalen vinden ze het nog steeds niet prettig als tijdens de eerste date de man voorstelt om de rekening te delen. Ze hebben graag dat hij laat zien dat hij een ’gentleman’ is, en dat ze als vrouw een uitgave waard zijn. Ook in 2016 wordt het op prijs gesteld dat op het betaalmoment de man vlot naar zijn bankpas grijpt en overtuigd aangeeft dat hij het volle bedrag dekt.

Hoe denken mannen in 2016 over het afrekenen

Mannen willen bij een eerste ontmoeting nog altijd laten zien dat ze bereid zijn om de rol van kostwinner op zich te nemen. Ook indien het op voorhand duidelijk is dat hun date een betere baan met een hoger inkomen heeft. Bovendien weten mannen dat als ze aantonen meerwaarde te kunnen brengen in het leven van een vrouw hun kans op succes aanzienlijk groter wordt. Dat was vijftig jaar geleden zo, en is het in 2016 nog steeds. Aan het slot van een prettige date met vervolgafspraak zal de doorsnee man daarom netjes afrekenen.

Wat als de date niet geslaagd is

Helaas draait meer dan de helft van de dates die online zijn afgesproken op niets uit. Vaak genoeg is dit halverwege de ontmoeting voor beiden partijen al duidelijk. In dergelijke gevallen tellen de spelregels van de vorige eeuw niet meer. De persoonlijke geaardheid van de daters zal bepalen wat er met de rekening gebeurt. Uiteraard zullen er mannen zijn die zonder te morren volledig afrekenen en zullen er vrouwen zijn die stellig aanbieden om de rekening te delen. Maar uit de blogs blijkt dat het volgende scenario, of een variant hierop, de laatste jaren vaak voorkomt: bij het arriveren van de rekening valt er een ongemakkelijke stilte aan de tafel.., de man aarzelt en bestudeerd de bon langer dan noodzakelijk.., de vrouw maakt een schijnbeweging naar haar tas en stelt quasi-overtuigend voor om het bedrag te delen.., de man gaat akkoord.

Onze voorzichtige conclusie voor een eerste date in 2016:

  • Date geslaagd: de man betaalt.
  • Date mislukt: de rekening wordt gedeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *